Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

flan pomarańczowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1/3 szklanki
woda 1 łyżka
sok pomarańczowy 3 szklanki
likier pomarańczowy 2 łyżki
jajko 3 szt
żółtko jajek 3 szt
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: flan pomarańczowy

Na patelni teflonowej podgrzewamy cukier z wodą aż uzyskamy karmel.Płynny karmel rozlewamy do niedużych żaroodpornych foremek.Sok pomarańczowy gotujemy aż zostanie go tylko jedna szklanka,dodajemy likier i cukier do smaku i dobrze mieszamy.Roztrzepujemy jajka z żółtkami i dodajemy do nich przestudzony sok pomarańczowy.Masę wlewamy do foremek na wierzch zastygniętego karmelu.Wstawiamy foremki do większego naczynia wlewamy do niego gorącą wodę tak aby foremki były do połowy zanurzone.Pieczemy 40 min w piekarniku w 150 stopniach.Po wyjęciu z foremek dekorujemy pomarańczą i polewamy sosem który powstanie na dnie naczynia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 07.07.2011 06:46
Pyszny deser.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak