Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 700 g
mleko 1 szklanka
drożdże 80 g
jaja 3 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier 150 g
cukier wanilinowy
olej 1/2 szklanki
zapach waniliowy
masło 1/4 kostki
cukier puder 3 łyżki
mąka 4 łyżki
cukier wanilinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku, dodać 5 łyżek mąki, odstawić w cieple miejsce, aż drożdże wyrosną. Dodać resztę składników i wyrabiać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto potroi objętość, włożyć je do posmarowanej formy i odstawić na 15 min., aby jeszcze wyrosło. Z masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego zagnieść kruszonkę. Posypać nią ciasto. Piec 30-40 min. w 180*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 08.07.2011 08:02
mój mąż takiego \"kucha\" lubi z masłem....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak