Chipsy jabłkowe

Chipsy jabłkowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg jabłek, najlepiej Champion bo nie ciemnieją

    1,5-2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka powinny być nieduże, łatwiej je będzie nam kroić w okrągłe plastry. Jeśli mamy duże to trzeba je pokroić na ćwiartki. Muszą mieć zdrową, nie uszkodzoną skórkę i nie mogą być obite. Owoce myjemy dokładnie pod bieżącą, ciepłą wodą, osuszamy, wycieramy ściereczką albo papierowymi ręcznikami. Ostrym nożykiem, o długim wąskim ostrzu, wycinamy gniazdo nasienne przebijając jabłuszko na wylot. Można też to zrobić specjalnych urządzonkiem, taką rurką. Jabłka z dziurką, razem ze skórką, której nie obieramy!, kroimy w plastry grubości 2-3 mm. Układamy je pojedynczą warstwą na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia albo na sitkach suszarki do warzyw i owoców. W piekarniku suszymy w temp. max. 60-80st. C. Suszarkę po prostu włączamy. Suszenie trwa od kilku do kilkunastu godzin. W tym czasie należy od czasu do czasu przemieszać plasterki owoców. Ja suszyłam w suszarce, 1 kg pokrojonych jabłek zajął mi 4 sita, i w miarę suszenia zsypywałam podsuszone na coraz mniej sitek. Po ususzeniu, kiedy będą już chrupkie, przechowywać w szczelnie zamykanym słoju czy pudełku aby nie chłonęły wilgoci u zapachów. Takie chipsy dostarczają mnóstwo błonnika, którego potrzeba przy dietach odchudzających i zawierają bardzo mało kalorii. Doskonałą przegryzajka dla dzieci i dorosłych, nie tylko na diecie.

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

05.01.2013 09:09
robiłam

jogobella231

28.03.2012 13:16
pycha

Agnik

26.12.2011 17:04
zdrowe i pyszne

marchewka

05.08.2011 22:22
ja takie zawsze kupuję, ale może warto zrobić samemu - ja je uwielbiam

irenka

11.04.2011 21:34
robiłam też takie,świetne

SmacznaPyza

05.02.2011 14:35
joasiu, to fakt - próbowałam suszyć w piekarniku, ale nie można ustawić za dużej temperatury bo się pieką a nie suszą....mimo to warto

SmakolykiJoanny

05.02.2011 12:40
trochę długo się czeka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat