Zraziki zawijane

Zraziki zawijane

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • plastrów wołowiny z udźca

    8
  • plasterków wędzonego boczku

    8
  • cebule białe

    2-3
  • cebuli czerwonej

    1/2
  • łyżki musztardy Dijon

    4
  • łyżki mąki

    3-4
  • łyżki masła klarowanego

    3
  • sól, pieprz ziołowy

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso rozbić tłuczkiem na dość cienkie płaty - najlepiej przez folię spożywczą, nie będzie pryskać i nie porozrywa się. Oprószamy je z obu stron pieprzem ziołowym. Cebule obieramy, białą kroimy w drobną kostkę a czerwoną w cienkie piórka. Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Każdy płat mięsa smarujemy 1 łyżeczką musztardy (tylko z jednej strony, od środka), na to układamy plasterek boczku, ćwiartkę ogórka i kilka piórek cebulki. Zwijamy dość ciasno i spinamy szpadką albo wykałaczką, albo związujemy nitką. Gdy wszystkie roladki są już gotowe, obtaczamy je lekko w mące i obsmażamy na mocno rozgrzanej na patelni 1 łyżce masła, zrumienione przekładamy do rondla. Na tę samą patelnię dodajemy pozostałe masło i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, podsmażamy aż zacznie się złocić. Wtedy zalewamy 2 szkl. wody, zagotowujemy mieszając i całość przelewamy do mięsa. Dusimy na malutkim ogniu ok. 1.5-2 godziny aż mięso będzie miękkie. Podajemy z kluskami śląskimi, kopytkami albo kaszą. Pamiętajmy aby przed podaniem usunąć nitkę albo szpadki.

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

13.11.2011 19:40
no właśnie ja też :-)

rjustysia

13.11.2011 13:06
Świetny przepis. Bardzo lubię wołowinę, szczególnie duszoną :)

BozenA

19.10.2010 19:37
pyszne

BozenA

19.10.2010 19:37
pyszne

Ewa104

24.07.2010 10:47
Bardzo smakowite.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat