Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z piankami i żurawiną

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pojedyncze filety z piersi kurczaka (dość duże) 3
dkg żurawiny (świeżej lub mrożonej) 15
opakowania pianek Haribo Mallow Mania 1/2
łyżki mąki 2
łyżeczki mielonego pieprzu czerwonego 2-3
łyżki cukru 2
sól do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z piankami i żurawiną

Przyznam, że byłam pełna obaw co wyjdzie z tej kombinacji składników. I muszę przyznać, że było niezwykle smaczne, takie słodko-ostro-kwaśne...zresztą, spróbujcie sami! Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy dokładnie ręcznikami papierowymi, odcinamy \"polędwiczki\", każdy filet rozbijamy na dość cienki płat - robimy to przez folię spożywczą aby mięso nie pryskało i nie porozrywało się. Filety oprószamy z obu stron solą, dość obficie czerwonym pieprzem i odkładamy na 15 min. do lodówki. Polędwiczki kroimy na małe kawałki. Żurawinę (przebraną i umytą) wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier i smażymy na niedużym ogniu aż kuleczki zaczną pękać i odparuje nieco soku. Pianki kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawione filety smarujemy z jednej strony niewielką ilością smażonej żurawiny ( po ok. 1 łyżeczce), układamy kawałki pianek ( kawałki z 3 pianek na 1 filet), po obu brzegach, na całej długości układamy małe kawałeczki polędwiczek (zabezpieczą nam pianki przed wypłynięciem) i ciasno zwijamy w roladkę dokładnie zawijając brzegi, spinamy szpadkami albo wykałaczkami. Tak przygotowane roladki obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy roladki najpierw przysmażając końce (trzymając roladkę szczypcami stawiamy ją pionowo na patelni, tak samo z drugiej strony). Obsmażamy mocno ze wszystkich stron aż się zrumienią, następnie na patelnię do roladek wlewamy żurawinę i całość dusimy ok. 5 min. pod przykryciem. Podajemy z zieloną sałatą przyprawioną lekkim sosem z oliwy i soku cytrynowego, ozdabiamy kawałkami pianek. Moja rada: trzeba bardzo dokładnie zawinąć brzegi roladek żeby pianki nie wypłynęły. One w środku zupełnie się rozpuszczą nadając słodkawy posmak mięsu. Możemy roladki podać przecinając je na pół i szybko położyć na wierzchu kawałki pianek - na gorącym mięsie roztopią się ładnie. Pianki lepiej kroić nożyczkami niż nożem. Można też dodać kawałki pianek na koniec do sosu, zagęszczą go, ale zmienią też nieco jego kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BozenA 02.04.2012 09:30
mmmm
BozenA 02.04.2012 09:30
mmmm
SmacznaPyza 02.02.2012 20:27
Iwona, a jadłaś?
Iwona30 02.02.2012 12:02
smaczne:))
bami 15.04.2011 00:16
Wyglądają interesująco - warte wypróbowania :)
Koper 25.02.2011 16:57
rzeczywiście połączenie dośc dziwne, muszę wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak