Zeberka trochę inaczej

Zeberka trochę inaczej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajek

    5
  • szkl. mąki tortowej (szklanka pojemności 200ml) + 4 czubate łyżki

    3
  • łyżeczki soli

    1/3
  • szkl. zimnej wody

    1/2
  • łyżeczki proszku do pieczenia

    4
  • kandyzowanej skórki pomarańczowej

    100
  • czubate łyżki kakao naturalnego

    4
  • tabliczka 100g czekolady gorzkiej (70%cacao)

    1
  • łyżek słodkiej śmietanki, może być 12%

    6
  • 1 łyżka masła + 2-3 łyżki tartej bułki

    do formy
  • jabłko

    1 szt. (duże)
  • aromat pomarańczowy

    4-5 kropli
  • olej słonecznikowy

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, miąższ zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Skórkę pomarańczową drobno posiekać. Mąkę (4łyżki odkładamy) przesiać razem z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce przesianej mąki i po trochu oleju oraz wody. Na koniec dodajemy starte jabłko, skórkę i zapach pomarańczowy, mieszamy dokładnie. Masę dzielimy na 2 równe części - ja przelewam ją po połowie do dwóch jednakowych miseczek. Do jednej części dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy; do drugiej dodajemy pozostałą mąkę i też mieszamy. Formę (ja użyłam okrągłego prodiża) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Wylewamy, na przemian, po 4 łyżki masy jasnej i ciemnej starając się wlewać je na środek - masy same się rozpłyną. Prodiż włączamy i ciasto pieczemy ok. 1godziny i 15-20min.. Trudno mi powiedzieć jak będzie w piekarniku bo zebrę piekę zawsze w prodiżu a do niego ciasto wlewam gdy jest zimny i dopiero włączam. Po 1 godz. sprawdzam ciasto patyczkiem. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. POLEWA: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietankę (koniecznie słodką, inna może się zważyć) a gdy zawrze wsypujemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, gotujemy na małym ogniu 3-4 min. cały czas mieszając, na koniec dodajemy aromat. Gorącą polewą smarujemy grubo przestudzone ciasto, odstawiamy do zastygnięcia. Takie ciasto najlepsze jest na drugi albo trzeci dzień - oczywiście jeżeli wcześniej nie zostanie pożarte przez domowe łakomczuchy :-)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Granita

16.04.2013 00:53
wygląda super,mistrzowski wzorek

Agnik

06.11.2011 13:27
lubię to ciasto ;)

Koper

26.03.2011 10:06
chciałam zapytać o ilość cukru, a tu już jest odpowiedz :) pięknie wyszła :) a ja własnie szukam inspiracji na weekendowe ciacho :)

madi356

11.01.2011 09:27
pięknie wygląda:)

iknkirke

19.11.2010 13:50
fajne ciasto

SmacznaPyza

26.10.2010 13:15
nikt nie krzyczy na mnie, że zgubiłam przy wpisywaniu cukier?! potrzebujemy go ok. 1 szkl i ucieramy z jajkami

justyna111

25.09.2010 13:47
pycha

Lidia11

25.09.2010 12:02
wyszło super

SmakolykiJoanny

22.09.2010 08:59
podoba mi sie frezik

Dorota71

19.09.2010 10:27
wygląda super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat