Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zeberka trochę inaczej

3.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka tortowa 3 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/3 łyżeczki
woda zimna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gramów
kakao 4 łyżki
czekolada gorzka 100 gramów
śmietana słodka 6 łyżek
masło 1 łyżka
jabłko 1 sztuka
aromat pomarańczowy 4-5 kropli
olej słonecznikowy 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zeberka trochę inaczej

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, miąższ zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Skórkę pomarańczową drobno posiekać. Mąkę (4łyżki odkładamy) przesiać razem z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce przesianej mąki i po trochu oleju oraz wody. Na koniec dodajemy starte jabłko, skórkę i zapach pomarańczowy, mieszamy dokładnie. Masę dzielimy na 2 równe części - ja przelewam ją po połowie do dwóch jednakowych miseczek. Do jednej części dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy; do drugiej dodajemy pozostałą mąkę i też mieszamy. Formę (ja użyłam okrągłego prodiża) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Wylewamy, na przemian, po 4 łyżki masy jasnej i ciemnej starając się wlewać je na środek - masy same się rozpłyną. Prodiż włączamy i ciasto pieczemy ok. 1godziny i 15-20min.. Trudno mi powiedzieć jak będzie w piekarniku bo zebrę piekę zawsze w prodiżu a do niego ciasto wlewam gdy jest zimny i dopiero włączam. Po 1 godz. sprawdzam ciasto patyczkiem. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. POLEWA: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietankę (koniecznie słodką, inna może się zważyć) a gdy zawrze wsypujemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, gotujemy na małym ogniu 3-4 min. cały czas mieszając, na koniec dodajemy aromat. Gorącą polewą smarujemy grubo przestudzone ciasto, odstawiamy do zastygnięcia. Takie ciasto najlepsze jest na drugi albo trzeci dzień - oczywiście jeżeli wcześniej nie zostanie pożarte przez domowe łakomczuchy :-)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 16.04.2013 00:53
wygląda super,mistrzowski wzorek
Agnik 06.11.2011 13:27
lubię to ciasto ;)
Koper 26.03.2011 10:06
chciałam zapytać o ilość cukru, a tu już jest odpowiedz :) pięknie wyszła :) a ja własnie szukam inspiracji na weekendowe ciacho :)
madi356 11.01.2011 09:27
pięknie wygląda:)
iknkirke 19.11.2010 13:50
fajne ciasto
SmacznaPyza 26.10.2010 13:15
nikt nie krzyczy na mnie, że zgubiłam przy wpisywaniu cukier?! potrzebujemy go ok. 1 szkl i ucieramy z jajkami
justyna111 25.09.2010 13:47
pycha
Lidia11 25.09.2010 12:02
wyszło super
SmakolykiJoanny 22.09.2010 08:59
podoba mi sie frezik
Dorota71 19.09.2010 10:27
wygląda super
iwa643 21.06.2010 07:42
pieknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak