Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z makiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gotowa masa makowa 1 szt
jajek 5 szt
mąki pszennej 1/2 szklanki
mąki ziemniacznej 1/2 szklanki
szklanki cukru 3/4 szklanki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
soli 1 szczypta
suchy mak do posypania 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z makiem

Białka oddzielić od żółtek,dodać szczyptę soli,ubić na sztywną pianę,
dodać po jednym żółtku,ubijać.
Następnie dodać,cukier i znów ubijać,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać ,wylać na blach wyłożoną,
papierem do pieczenia.
Biszkopt piec w temp.180ºC około 15 -20 min.
Upieczoną roladę, zwinąć z pergaminem i zostawić do wystygnięcia.Następnie rozwinąć,posmarować masą makową, zwinąć, wierz posmarować galaretką i posypać surowym makiem.Wstawić na godzinę do lodówki.
Roladę można polać lukrem, polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 03.09.2012 10:06
Jeszcze nie jadłam takiej rolady na biszkopcie :)
Andysz 23.06.2012 11:25
mniam mniam;))
ZEWA 05.03.2012 10:49
fajny pomysł
tomek18 30.04.2011 10:58
nie lubie tylko jak mak się w zęby wrzyna ale poza tym pycha:)
katarzyna124 23.11.2010 10:54
Uwielbiam takie \"lekkie\"makowce:)
ewelinapac 06.11.2010 14:54
pychota
Ewa109 28.09.2010 21:01
wypróbuje napewno:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak