Rolada biszkoptowa z makiem

Rolada biszkoptowa z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gotowa masa makowa

    1 szt
  • jajek

    5 szt
  • mąki pszennej

    1/2 szklanki
  • mąki ziemniacznej

    1/2 szklanki
  • szklanki cukru

    3/4 szklanki
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soli

    1 szczypta
  • suchy mak do posypania

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek,dodać szczyptę soli,ubić na sztywną pianę,
dodać po jednym żółtku,ubijać.
Następnie dodać,cukier i znów ubijać,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać ,wylać na blach wyłożoną,
papierem do pieczenia.
Biszkopt piec w temp.180ºC około 15 -20 min.
Upieczoną roladę, zwinąć z pergaminem i zostawić do wystygnięcia.Następnie rozwinąć,posmarować masą makową, zwinąć, wierz posmarować galaretką i posypać surowym makiem.Wstawić na godzinę do lodówki.
Roladę można polać lukrem, polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rjustysia

03.09.2012 10:06
Jeszcze nie jadłam takiej rolady na biszkopcie :)

Andysz

23.06.2012 11:25
mniam mniam;))

ZEWA

05.03.2012 10:49
fajny pomysł

tomek18

30.04.2011 10:58
nie lubie tylko jak mak się w zęby wrzyna ale poza tym pycha:)

katarzyna124

23.11.2010 10:54
Uwielbiam takie \"lekkie\"makowce:)

ewelinapac

06.11.2010 14:54
pychota

Ewa109

28.09.2010 21:01
wypróbuje napewno:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat