Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosek Pedrosek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 1 sztuka
cukier puder 2,5 łyżki
margaryna Kasia 0,25 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
mąka 0,5 szklanki
budyń o smaku krówki 0,5 opakowania
ser
jajko 4 sztuki
wiórka kokosowe 1,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
margaryna Kasia 0,25 sztuki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
kakao 3 łyżki
aromat rumowy trochę
Polewa:
kakao 3 łyżki
cukier 1 szklanka
margaryna Kasia 0,25 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosek Pedrosek

uwaga: proporcje na małą formę

Ciasto zagniatamy. Wykładamy do nasmarowanej margaryną formy i nakłuwamy widelcem. Zapiekamy 10 minut w temp 150 stopni.

ser:
najpierw ucieramy cukier z jajkami i żółtkami
następnie dodajemy margarynę i wiórka ciągle ocierając i dodajemy ser jak już wszystko się dobrze utrze a potem łyżeczkę proszku do pieczenia + 3 łyżki kakao i aromat rumowy.

2 jajka rozdzielamy: białka zostawiamy do ubicia w osobnym naczyniu. Cukier ucieramy z 2 pozostałymi jajkami i 2 żółtkami. Dodajemy margarynę i wiórki kokosowe, dokładnie ucieramy. Kiedy wszystko będzie jednolitą masą dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia, kakao i aromat rumowy.


Gdy ciasto się ostudzi, wylewamy na nie masę serową. Pieczemy w temp 150 stopni, około 50-60 minut.

Cukier gotujemy z odrobiną wody (tak żeby woda pochłonęła z deka cukier), następnie dodajemy kakao i margarynę gotujemy aż do rozpuszczenia się margaryny potem zestawiamy z ognia i wylewamy na ciasto jak będzie prawie zastygnięte.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.04.2012 07:46
fajny przepis
MAŁGORZATA108 08.05.2011 20:03
Bardzo ciekawy i apetyczny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak