Gulasz z owocami suszonymi

Gulasz z owocami suszonymi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg mięsa wołowego (najlepiej pręga, ale może być łopatka, karczek)

    1/2
  • duże białe cebule

    2
  • moreli suszonych

    kilka
  • dkg śliwek suszonych (wolę polskie, podwędzane, ale mogą być kalifornijskie)

    10
  • dkg rodzynek

    5
  • szkl. czerwonego wytrawnego wina

    1
  • łyżki masła klarowanego

    3
  • liście laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,

    2
  • łyżeczka papryki mielonej słodkiej, 1/2 łyżeczki chili w proszku lub płatkach, sól do smaku

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso należy opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić w kostkę lub paski. Śliwki i morele pokroić w paseczki - nie moczę, rozgotuję się w sosie i tak. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dobrze rozgrzać, zrumienić partiami mięso, obsmażone przekładać do rondla. Gdy już obsmażymy całość na patelnię dać resztę masła i podsmażyć na nim cebulę aż się zeszkli, następnie zalać ją winem i zagotować mieszając aż rozpuszczą się resztki z dna patelni, całość przelać do mięsa. Dodać przyprawy, oprócz soli!, pokrojone śliwki, morele i rodzynki (małe w całości, duże można przekroić na pół), dolać ok. 1,5 szkl. wody i dusić na malutkim ogniu, pod przykryciem, ok. 1,5-2 godz. aż mięso będzie mięciutkie. Solić dopiero pod koniec duszenia. Przed podaniem odstawić na ok. 1 godz. i ponownie podgrzać. Potrawa dusząc się powinna lekko odparować, cebula i rozgotowujące się owoce zagęszczą sos, ale jeśli ktoś chce może zaprawić go na koniec odrobiną mąki. Sos powinien być słodko-ostry i wyrazisty. Najlepiej podawać z ryżem, który możemy wymieszać np. z posiekanym koperkiem i suszoną żurawiną. Do tego sałata i lampka wina, tego, które dodawaliśmy do potrawy i pyszny obiad gotowy :-)

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli_555

16.07.2011 23:06
Pycha,lubię połączenie mięsa z owocami.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat