Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 5 łyżka
jajko 6
kakao 3 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 szklanka
mleko 1 litr
margaryna 1/2 kostka
czekolada mleczna 1 tabliczka
cukier 8 łyżka
śnieżka z czekoladą 2
mleko 0,5 litr
galaretka poziomkowa 1
wiórki kokosowe
budyń śmietankowy 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowiec

Ciasto:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Delikatnie łączymy z pianą z białek. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy przez ok 30 minut w temp 180 stopni.
Masa:
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Do wystygniętego budyniu dodajemy margarynę. Dokładnie miksujemy.
Czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy budyniowej. Cały czas mieszamy.
Biszkopt dzielimy na dwie części. Przekładamy masą.
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie.
Śnieżki rozrabiamy według przepisu z mlekiem. Dolewamy do nich wystudzoną galaretkę. Lekko tęzejącą śmietanę wykładamy na placek.
Wiórki prażymy na patelni aż nabiorą złotego koloru. Studzimy. Posypujemy wierzch ciasta.


Smacznego:-))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 20.09.2011 21:50
smacznosc

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak