Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek serowo-jagodowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jagody 40 dkg
cukier 15 dkg
cukier puder 2 łyżki
Ciasto:
mąka krupczatka 50 dkg
margaryna 25 dkg
cukier puder 2 łyżki
śmietana kwaśna 1 łyżka
sól
Masa serowa
cukier puder 1 szklanka
żółtko jajek 2 szt
śmietana kremówka 1 szklanka
cukier waniliowy 1 torebka
Żelatyna wieprzowa Prymat
twaróg 40 (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: placek serowo-jagodowy

Mąkę z margaryną siekamy na stolnicy dodajemy cukier puder i śmietanę szczyptę soli i szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Następnie formujemy z ciasta dwa jednakowe prostokątne placki o grubości 2 cm i pieczemy na blasze 12 min w 180 stopniach.Jagody płuczemy osączamy i podduszamy z cukrem przez 5 min.Twaróg miksujemy z żółtkami cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody a gdy spęcznieje podgrzewamy stale mieszając aż się rozpuści.Kremówkę ubijamy i delikatnie mieszamy z serem i przestudzoną żelatyną.Na kruchy spód nakładamy masę serową a na nią jagody,przykrywamy drugą warstwą ciasta.Ciasto posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy jagodami i wstawiamy do lodówki na godzine.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 26.12.2011 10:18
pycha
iga2 20.11.2011 21:02
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak