Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokoska z rabarbarem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
cukier 0,5 szkl
margaryna 0,5 kostki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 0,5 szkl
śmietana 2 łyżki
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
rabarbar 800 g
cukier 1 szkl
woda 0,5 szkl
galaretka agrestowa 1 szt
DODATKOWO:
herbatniki 2 op
dżem jabłkowy
wiórki kokosowe do blachy
polewa biała do dekoracji
polewa czekoladowa do dekoracji
galaretka wiśniowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kokoska z rabarbarem

Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i rozwałkować cienko. Blaszkę o wym ok 23x30 cm. posmarować margaryną Kasia i wysypać wiórkami kokosowymi.
Wyłożyć ciasto i posmarować cienko dżemem jabłkowym, położyć drugą warstwę ciasta i delikatnie nakłuć wykałaczką. Upiec w temp ok 180 st 35-40 min.

Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na 2 cm kawałeczki, podlać wodą dodać cukier i zagotować. Pogotować ok 5 min i zdjąć, rozdzielić na dwie części i dodać galaretki. Kiedy galaretki się rozpuszczą dla przyspieszenia jedną wstawiamy do zimnej wody i kiedy zacznie tężeć wylewamy na ciasto. Po schłodzeniu wylewamy drugą i wstawiamy do lodówki, po ok 20 min układamy herbatniki i dekorujemy polewą i wiórkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 02.05.2013 19:54
pysznosci juz bym zjadła bo zaczyna sie sezon na rabarbar
cooleczka 06.11.2011 14:28
smaczne :)
artur7 08.05.2011 09:28
smaczne
Sylwia88 07.05.2011 20:52
bardzo ciekawe musi byc pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak