Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem karmelowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 250 g
mleko 500 ml
laska wanilii 1 szt
jaja 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Krem karmelowy

Ok 150 g cukru skarmelizować na tłuszczu i od razu przełożyć do 5 płaskich miseczek. Zagotować ok 100 g cukru z mlekiem i rozkrojoną laską wanilii. Wyjąć wanilię. Ubić całe jajka, a następnie dodawać do mleka cały czas mieszając. Płyn mleczno - jajeczny podgrzewać na małym ogniu i ubijać na krem. Krem wylać do salaterek, w których był skarmelizowany cukier. Foremki w kąpieli wodnej (naczynie z gorącą wodą) wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 175 stopni na ok 30 min. Ostudzić i wyjąć na talerzyki. Podawać przyozdobione polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 12.02.2014 20:58
świetny kremik
Katarzyna59 18.11.2013 17:07
świetny krem
barbara11561 02.04.2013 19:18
yrochę dużo pracy przy tym,ale pyszny
Dorota37 25.01.2013 07:43
smaczny
olkaaa 24.12.2012 08:11
chętnie spróbuję
Gosia20 08.08.2012 10:08
pyszności
ronald88 20.07.2012 17:57
super
Ada-Gaba 24.01.2012 07:14
dobry
calliope 14.12.2011 14:34
musi być pyszny :)
usmiech 06.08.2011 13:26
fajne
anoosia 20.06.2011 10:59
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak