Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z serem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 4 sztuki
mąka pszenna 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
cukier 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Krem:
ser mascarpone 25 dag
śmietana 30% 300 ml
cukier puder 4 łyżki
DODATKOWO:
dżem truskawkowy 5 łyżek
czekolada gorzka 10 dag
alkohol

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z serem

Ciasto:
Białka ubić z cukrem na sztywną bezę ,dodać żółtka delikatnie połączyć .Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia,wymieszać ,wylać na płaską formę wyłożoną papierem do pieczenia .
Piec do 10 min w gorącym piekarniku .po upieczeniu zwinąć roladę i zostawić do ostudzenia.
Krem :
Ser utrzeć z cukrem pudrem ,delikatnie połączyć z ubitą śmietaną .

Zimną roladę rozwinąć ,posmarować kremem (pamiętając o zostawieniu do dekoracji),na brzegu ciasta rozsmarować dżem ,posypać pokrojoną czekoladą i ponownie zwinąć,posmarować resztą kremu i dowolnie udekorować .Schłodzić

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.05.2013 13:35
wygląda bardzo pysznie :)
artur7 24.06.2012 20:57
pyszne
ewelinapac 11.06.2011 18:52
świetna
anemon 08.05.2011 21:43
Bardzo ładnie sie prezentuje.
SmacznaPyza 08.05.2011 13:00
bardzo lubię takie rolady - delikatne ciasto i bita śmietana z serkiem, pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak