Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec drożdżowy z bakaliami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna luksusowa
drożdże świeże
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec drożdżowy z bakaliami

SKŁADNIKI:

mąka pszenna (luksusowa) - 3 szklanki (szkl. o poj 250ml) + mąka do posypania stolnicy,
drożdże świeże - 25g,
żółtko (białko zostawić do posmarowania ciasta przed pieczeniem),
masło - 50g,
mleko - szklanka,
cukier - 3 lyzki,
cukier z wanilią - łyżeczka,
bakalie - u mnie suszona żurawina, suszone, posiekane daktyle oraz skórka pomarańczowa,
aromat rumowy - łyżeczka,
masło do posmarowania ciasta - 2 lyzki,
tłuszcz i mąka do formy na wieniec.

PRZYGOTOWANIE:

Połowę mleka podgrzać aby było lekko cieple i rozpuścić w nim rozkruszone drożdże, 3 łyżki cukru oraz łyżkę maki. Odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Drugą połowę mleka mocno podgrzać i rozpuścić w nim masło. Mąkę przesiać z cukrem z wanilią. Do maki dodajemy rozczyn drożdżowy, przestudzone mleko z masłem oraz żółtko. Wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, na ok godzinę do wyrośnięcia. Bakalie - użyłam na oko, po większej garści daktyli, i nieco mniejszej garści żurawiny oraz skórki pomarańczowej - wymieszać z łyżeczką aromatu rumowego. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 25x45cm. Dwie łyżki masła rozpuścić, lekko przestudzić i posmarować nim ciasto, po czym posypać bakaliami. Zwinąć ciasto w ciasna roladę i zlepić dwa końce tworząc pierścień. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej maka formy na wieniec, nieco spłaszczyć i wyrównać kształt, po czym naciąć ciasto pionowo w kilku miejscach. Odstawić na 30 minut w cieple miejsce do wyrośnięcia. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu dać ciastu odpocząć przez 5 minut w wyłączonym piekarniku i wyjąc je z formy już po ostudzeniu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakoszek 11.10.2011 13:11
spaniałe ciasto
eli_555 30.06.2011 23:34
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak