Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Purre z brukselki ze śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselka 65dag
starta gałka muszkatołowa cała
czosnek ząbek
masło 2łyżki
gęsta śmietana 1szkl
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Purre z brukselki ze śmietaną

Brukselkę oczyścić ,opłukać.W naczyniu zagotować litr wody ,posolić ,wrzucić brukselkę i gotować przez 30min.Czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę ,rozetrzeć z odrobiną soli.Brukselkę osączyć ,kilka główek odłożyć do dekoracji ,resztę zmiksować .W rondlu rozgrzać masło,wrzucić czosnek ,smażyć pół minuty .Dodać purre ,przyprawić pieprzem ,gałką(szczyptę pozostawić),solą.Dusić pod przykryciem 5min.Następnie wlać 3\\4śmietany ,wymieszać .Główki brukselki przekroić na połówki .Purre wyłożyć na półmisek ,udekorować kleksem śmietany i połówkami brukselki ,oprószyć gałką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak