Przepis i sposób przygotowania na: Śledź z sosem wiosennym i ziemniakami
3 podwójne filety z zalewy octowej z estragonem
300 ml jogurtu naturalnego
kilka rzodkiewek
1/2 ogórka świeżego
1/2 cebuli
2 łyżki siekanego koperku
do smaku: sól, pieprz ziołowy
sposób przygotowania: Warzywa oczyściłam i opłukałam, pokroiłam w drobną kostkę, posoliła i oprószyłam pieprzem. Wlałam jogurt, dodałam koperek, wymieszałam - trzeba ponownie spróbować i ew. doprawić. Z filetów zdjęłam skórę i podzieliłam je na mniejsze kawałki. Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam w łupinach, gorące obrałam ze skórki, pokroiłam na ćwiartki i posoliłam. To bardzo proste, ale smaczne danie, podałam nakładając na talerze porcję ziemniaków, kawałki śledzia i sos - bardzo nam smakowało!