Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada black and white

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa
jajko
cukier
kakao
śmietana kremówka
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada black and white

składniki: CIASTO - 50g Kasi
1/2 szkl. mąki torowej (szkl. poj.250ml)
3 czubate łyżki kakao naturalnego
5 dużych jajek
2/3 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
kilka kropli aromatu rumowego
NASĄCZENIE: 2/3 szkl. wody
1/2 szkl. cukru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
MASA - 500 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
3/4 szkl. mleka 3,2%
1/2 szkl. wiórków kokosowych
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki likieru kokosowego

do przybrania: kilka łyżeczek wiórków kokosowych
50g gorzkiej czekolady

sposób przygotowania: CIASTO - Mąkę przesiać razem z solą, kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka wybić oddzielając białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsypać sypkie składniki, wymieszać delikatnie ale dokładnie łyżką. Na koniec wlać rozpuszczoną, przestudzoną Kasię oraz aromat, wymieszać i wylać na dużą blachę (może być taka w wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min. w temp. 170st. C. Wyjąć na ściereczkę odwracając tak aby papier był na wierzchu i delikatnie go oderwać. Gorące ciasto zwinąć w ciasną roladę razem ze ściereczką, odłożyć do wystudzenia.
NASĄCZENIE - wodę zagotować z cukrem i kawą, odstawić do wystudzenia.
MASA - wiórki zemleć, zalać mlekiem z połową cukru, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż ta się całkiem rozpuści, odstawić do ostygnięcia. Bardzo zimną śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru. Następnie dodawać po łyżce chłodnej, ale nie zastygniętej masy kokosowej i zmiksować. Na koniec dodać likier.

Wystudzone ciasto rozwinąć, usunąć ściereczkę. Ciasto równomiernie nasączyć syropem kawowym, grubo posmarować połową masy śmietanowo-kokosowej, zwinąć, ułożyć brzegiem ciasta pod spód. Wierzch posmarować resztą masy, oprószyć wiórkami. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce albo kąpieli wodnej, polać roladę. Odłożyć do lodówki aby całość dobrze zastygła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 02.11.2015 08:37
Bardzo ładnie się prezentuje Twoja rolada.
sara1 19.03.2012 17:25
apetyczne i śliczne to ciacho
SmacznaPyza 18.12.2011 16:38
a smakuje jeszcze lepiej
Izka192 17.12.2011 17:33
świetnie wygląda
Misia90 02.09.2011 15:01
ekstra
Marysia 02.09.2011 13:42
super
Karolina69 02.09.2011 13:29
fajne
Jolanta40 25.08.2011 08:51
pięknie wygląda i zapewne tak też smakuje
goofy9 02.07.2011 19:04
doskonała
goofy9 02.07.2011 19:04
doskonała
goofy9 02.07.2011 19:04
doskonała
Anna169Hosz 05.06.2011 11:11
Bajeczna....w sam raz na upalne dni...taka prosto z lodówki.
SmacznaPyza 13.05.2011 21:45
smakowała bardzo a co do szybkości to czy ja wiem? biszkopt musi dobrze wystygnąć....a potem po nałożeniu masy całość trzeba schłodzić więc lepiej zrobić dzień wcześniej...
ElizaT 13.05.2011 21:38
super, jak smakowała ? szybko się robi ?
Agnieszka_B 07.05.2011 16:20
Fantastyczna... I pewnie smakuje tak dobrze jak wygląda:)
ewasylwia 07.05.2011 15:37
pięknie wygląda
Misiabe 07.05.2011 13:36
Wygląda smakowicie!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak