Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek ze szparagami i szynką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szparagi zielone 5 szt
ser żółty 20 dag
natka pietruszki wg uznania
czosnek 2 ząbki
szynka 10 dag
szpinak 10 dag
mąka pszenna 2 łyżki
jajko 8 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
olej wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Placek ze szparagami i szynką

1. Szparagi oczyść, odetnij twarde końce. Pędy zwiąż w pęczek i ustaw w wysokim garnku (główkami do góry). Zalej lekko posoloną wodą, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 10 min.
2. W tym czasie ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Zioła opłucz i grubo posiekaj, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
3. Szparagi wyjmij, przestudź i potnij na kawałki. Szpinak przebierz, odetnij ogonki, listki opłucz i osusz. Szynkę pokrój na kawałeczki.
4. Jaja rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj ze szczyptą soli i ubij na sztywno. Pianę delikatnie wymieszaj z żółtkami oraz mąką. Dodaj szparagi, szpinak, szynkę i zioła. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wlej masę. Posyp serem. Smaż 15 min ( w czasie smażenia brzegi podważaj, aby masa spływała pod spód).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 13.05.2013 22:17
Ciekawe połączenie
MagdaXXX 02.07.2012 16:09
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak