Roladki wołowe duszone w kapuście

Roladki wołowe duszone w kapuście

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duże (albo 8 małych) plastry z udźca wołowego

    4
  • słoik 500 g sałatki Babuni

    1
  • duże czerwone cebule

    2
  • plastry wędzonego boczku

    4
  • łyżki mąki

    3
  • łyżki masła

    2
  • liście laurowe

    2
  • ziarenek ziela angielskiego

    5
  • pieprz czarny mielony

    do smaku:
  • sól

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sałatki Babuni np.Tenczynek (sałatka z białej kapusty z dodatkiem cebuli i buraczków, doprawiana octem)

Plastry wołowiny nie powinny być zbyt grube bo będzie ciężko je rozbić. A rozbijamy je dokładnie tłuczkiem przez folię spożywczą - nic nie będzie pryskać a tłuczek nie porozrywa mięsa. Duże płaty po rozbiciu przecinamy na 2 kawałki. Każdy płat obficie oprószamy pieprzem mielonym, z obu stron. Cebule obieramy, jedną kroimy w cienkie piórka, drugą w cienkie półplasterki. Plastry boczku dzielimy na pół. Na każdym płacie mięsa, przy brzegu, układamy po kawałku boczku i kilku piórkach cebuli, zwijamy ciasno i spinamy szpadkami, obtaczamy w mące. Kiedy roladki są gotowe obsmażamy je na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Zrumienione ze wszystkich stron przekładamy do rondla. Na tę samą patelnię wkładamy masło i podsmażamy na nim drugą cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy połowę sałatki Babuni, podsmażamy chwilę i przekładamy do rondla z mięsem. Podlewamy ok. 1 szkl. wody, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu ok. 1-1,5 godz.. Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest miękkie (wykałaczka lub widelec wchodzi w mięso bez trudu), doprawiamy solą, dodajemy resztę sałatki i dusimy jeszcze 10 min.. Podajemy z dodatkiem klusek śląskich albo kaszy. Sałatka jest przyprawiona nieco octem i dzięki temu mięso duszone w niej skruszeje i będzie bardzo smaczne.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

czekoladka_m

13.06.2012 18:38
Ale pysznie wygląda!!!

magdziorka6

22.03.2012 19:03
hmmm już mam na nie ochote

BernadettaP

08.10.2011 09:01
Bardzo apetyczne :-)

Agnieszka/picola

25.04.2011 22:02
pięknie wyglądają

gosia47-47

15.02.2011 15:02
świetne

Agnieszka_B

19.08.2010 17:06
Dawno nie robiłam roladek wołowych... Pychota:)

Ewa104

24.07.2010 10:46
Apetyczne!

wedith1

19.07.2010 09:38
Uwielbiam rolady!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat