Przepis i sposób przygotowania na: Kopertki drożdzowo- cebulowo- pieczarkowe
Drożdże rozcieramy z cukrem i dwoma łyżkami mleka. Odstawiamy na 15 minut.
Cebulę kroimy w drobna kosteczkę, pieczarki ścieramy na tarce. Wszystko razem podsmażamy na maśle aż woda z pieczarek odparuje. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i słodką papryką.
Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy mleko i rozpuszczoną margarynę. Dodajemy jajka. Solimy. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy niewielkie kwadraty. Na kazdy kawałek ciasta nakładamy trochę farszu. Zawijamy w formę koperty. Smarujemy po wierzchu jajkiem i posypujemy kminkiem.
Wkładamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy przez około 30 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego:-))