Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oranżetki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcze 10 sztuk
cukier 35 dag
czekolada 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Oranżetki

1.Pomarańcze starannie umyć w gorącej wodzie,sparzyć,osuszyć.Ostrym nożem zaznaczyć na skórkach nacięcia w kształcie ćwiartek.Skórkę zdjąć za pomocą małej łyżeczki.
2.Skórki zalać zimną wodą,tak aby były przykryte.Gotować powoli 5 minut od chwili zawrzenia.wylać wodę,odsączyć skórki,ponownie zalać zimna wodą i gotować przez 5 minut.Odsączyć i odstawić.
3. 250 ml wody gotować na silnym ogniu z 20 dag cukru na syrop tak długo,aż kropla syropu spuszczona do zimnej wody zastygnie.Skórki pokroić na cienkie paseczki.
4.Paski pomarańczowe wrzucić do wrzącego syropu,gotować około godziny,aż będą przejrzyste.Wsypać 10 dag cukru,gotować dalsze 10 minut,cały czas mieszając.
5.Skórki wyjąć,odsączyć,suszyć przez 24 godziny.Następnie obtoczyć w pozostałym cukrze i rozpuszczonej czekoladzie.Suszyć zostawiając na dwa dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 01.08.2011 09:34
super
Dorota59 22.05.2011 19:05
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak