Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszony barszcz czerwony

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

duże buraki ćwikłowe (ok. 0,75-1 kg) 3
marchewka 1
nieduża pietruszka (korzeń) 1
plaster selera korzeniowego 1
łyżeczka ziarenek kminku 1
dużych ząbków czosnku 6
wiórków chrzanu (niekoniecznie) kilka
l wody 2
łyżka cukru 1
łyżka soli niejodowanej 1
chleb żytni 1 kromka

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszony barszcz czerwony

Buraki i warzywa opłukać, wyszorować dokładnie i cieniutko obrać - polecam robić to w rękawiczkach bo buraki bardzo barwią ręce. Czosnek obieramy, jeśli ząbki są bardzo duże możemy pokroić je na mniejsze kawałki. Wodę trzeba zagotować i przestudzić dodając sól i cukier, zamieszać aby dokładnie się rozpuściły. Warzywa układamy w kamiennym garnku albo dużym słoju, wsypujemy kminek, dodajemy czosnek, chrzan, wlewamy przestudzoną wodę. Na wierzch kładziemy chleb. Wierzch naczynia przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką recepturką albo sznureczkiem aby nie spadła. Naczynie stawiamy w ciepłym miejscu i zostawiamy w spokoju na 4-7 dni - zależy jak ciepło jest w pomieszczeniu. Po kilku dniach kiszenia na wierzchu utworzy się kożuch, który trzeba delikatnie zdjęć a barszcz przecedzić. Zlewamy go i gotowe. Taki kiszony barszcz możemy pić po prostu sam, jak sok, jest bardzo smaczny i zdrowy. Możemy też użyć go do przygotowania zupy - np. barszczyku wigilijnego. Zakwas możemy przechowywać z zamkniętej butelce w lodówce nawet kilka tygodni, ale zaręczam, że wcześniej go wypijecie. Można go przelać do słoiczków i zapasteryzować, ale lepiej zrobić sobie świeży...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 17.11.2013 15:21
jest bardzo smaczny a dzięki dodatkowi innych warzyw i przypraw wyjątkowo aromatyczny - lubię go pić taki sam, jak sok
ao_12 16.11.2013 23:48
ciekaw jestem smaku tego barszczu :)
Stenka 23.10.2012 17:15
tez tak robię zakwas
Grażyna13 31.05.2012 12:30
Super przyprawiony :)
ewcia1312 21.04.2012 08:12
Ze zdjęcia można wnioskować,że nic tylko jeść...aż ślinka cieknie:)
SmacznaPyza 25.12.2010 15:10
robiąc barszcz na tegoroczną Wigilię po zlaniu zakwasu warzywa zalałam ponownie przegotowaną wodą, ale wlałam jej mniej - zobaczymy po kilku dniach co z tego będzie - na pewno zakwas nie będzie tak intensywny, ale wyciągnie resztę smaku z warzyw
SmacznaPyza 09.12.2010 09:22
zdjęcie to takie sobie bo tylko składniki, ale sam barszczyk jest bardzo trudny do sfocenia...popróbuję jeszcze...
eli_555 08.12.2010 22:35
Będzie pyszny barszczyk.
Sarenka 27.09.2010 15:34
Wspanialy przepis i zdjecie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak