Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z kurkami i tymiankiem zapiekane w sosie pomidorowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200 g
jajko 1 sztuka
sól szczypta
cebula 1 sztuka
papryczka chili 1/2 sztuka
czosnek ząbki 4 sztuka
Musztarda francuska Prymat 1 sztuka
cukier 2 łyżeczka
śmietana 2 łyżka
oliwa do smażenia
sól i pieprz do smaku
woda 70 (ciepła)
biały wermut 150 ml
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
tymianek 1 (posiekany)
kurki 350 g
parmezan 80 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z kurkami i tymiankiem zapiekane w sosie pomidorowym

Mąkę przesiej na stolnicę, wbij jajko, dodaj wodę i sól - zagnieć luźne ciasto. Podziel je na kawałki i odłóż na bok przykryte ściereczką.

Przygotuj nadzienie. Grzyby opłucz i pokrój dosyć drobno. Posiekaj cebulę, czosnek (2 ząbki) i papryczkę. Na patelni rozgrzej oliwę - w pierwszej kolejności smaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj kurki, smaż ok. 5 min. Dodaj czosnek, papryczkę i posiekany tymianek - smaż chwilę i dodaj wermut. Kiedy alkohol odparuje, dodaj musztardę francuską, sól i pieprz do smaku. Na końcu dodaj masło i odstaw nadzienie do wystygnięcia.

Rozwałkuj kawałki ciasta (tak cienko, jak na klasyczne pierogi) i wykrój z niego kwadraty o boku ok. 10cm. Na każdym kawałku układaj po łyżeczce nadzienia i formuj sakiewki (jak na zdjęciu powyżej). Pierożki gotuj w osolonej wodzie - wrzucaj je na wrzącą wodę i wyciągaj po chwili, od wypłynięcia na powierzchnię.

Rozgrzej na patelni ok. 3 łyżki oliwy i smaż posiekany czosnek (2 ząbki). Po chwili (uważaj, żeby czosnek się nie przypalił) dodaj pomidory w puszce. Dopraw je bazylią, cukrem, solą i pieprzem i gotuj przez ok. 10min.

Wlej sos pomidorowy do naczynia żaroodpornego. Dodaj śmietanę, lekko zamieszaj. Wkładaj do sosu pierożki. Piecz w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni C przez ok. 10min. Tuż przed końcem pieczenia posyp danie startym parmezanem. Pierożki podawaj prosto z piekarnika (lepiej brzmi prosto z pieca ;)), możesz je przyozdobić świeżą bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 05.04.2012 09:57
ciekawe danie
pigila
pigila 03.01.2012 19:35
super
kochanyptysiu 18.10.2011 16:47
rewelacja,zabieram do siebie
ZEWA 29.07.2011 23:29
pięknie się prezentują i na pewno smaczne
Ewa104 22.07.2011 06:59
Oczy same jedzą patrząc na te pyszne pierożki.
jolaxa 08.07.2011 12:20
pycha
Sarenka 05.06.2011 17:23
Bym powiedziala krótko - pelen wypas :D
ewaa 31.05.2011 20:23
apetyczne:)
monika154 08.05.2011 10:06
smaczne
Misiek1 07.05.2011 14:04
wyglądają rewelacyjnie!!
SmacznaPyza 07.05.2011 14:03
bardzo ciekawy przepis a do tego dokładnie wszystko opisane - chętnie wypróbuję bo uwielbiam grzyby a szczególnie kurki
Henryka2 06.05.2011 22:09
Wyglądają pysznie!
iziona 06.05.2011 21:01
Wspaniałe ,aż zrobiłam się głodna .
Sylwia88 06.05.2011 18:52
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak