Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z winem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada gorzka 1 sztk
woda ok. 4 łyżki
jajko 3 sztk
cukier 1,5 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
masło 250 g
wiórki kokosowe do smaku
wino czerwone 0,5 (słodkie)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z winem

Masło z wodą, cukrem i czekoladą rozpuścić na małym ogniu. Oddzielić żółtka od białek. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo wino, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec ok. 45min w temp 200 stopni. Upieczone ciasto udekorować wiórkami kokosowymi lub polewą wg uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 24.09.2013 12:13
pyszne czekoladowe ciasto, często robię ale z winem jeszcze nigdy :)
ziutula
ziutula 08.08.2011 10:14
dobre do kawusi...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak