Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybka dyniówka

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kg miąższu dyni, najlepiej odm. makaronowa francuska (taka o ciemnopomarańczowym miąższu i zielonej skórce) 1
łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 2
dkg sera żółtego łagodnego 10
przyprawa uniwersalna 1
ml słodkiej śmietanki (może być 12% lub więcej, ale koniecznie słodka) 50-100
łyżki masła lub oliwy 2-4

Przepis i sposób przygotowania na: Szybka dyniówka

Miąższ dyni, oczyszczony z pestek i obrany ze skórki, pokroić w kostkę (może być byle jak, nie ma znaczenia) zalać 0,5 l wody i gotować 10 min.. Ser zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Ugotowaną dynię zmiksować na krem, dodać vegetę, gałkę, ser i śmietankę. Całość gotować jeszcze 5-8 min. mieszając i ....gotowe! Prawda, że proste i szybkie? Jeśli dla kogoś za gęste to można dolać nieco wody. Kiedy dynia się gotuje pokroić bułkę w kosteczkę, na patelni rozgrzać 2 łyżki masła lub oliwy, wrzucić pokrojoną bułkę, prażyć na średnim ogniu mieszając aby się nie przypaliła a tylko zrumieniła. Zupę podawać gorącą z grzankami. Z tej ilości przygotowałam 3 duże porcje gęstego kremu. Zupa jest przyjemnie kremowa, słodka i pachnąca, pychota!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 20.11.2011 16:21
super
Ewa104 12.11.2010 22:36
Ja poproszę porcyjkę!
Grażyna13 03.10.2010 11:02
Smakowita ta zupka !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak