Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
margaryna 20 dag
cukier 5 dag
jajko 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
sól
masa
sok z cytryny 2 szt.
skórka z cytryny 2 szt.
jajko 2 szt.
cukier 20 dag.
margaryna 10 dag
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynek

Z mąki i reszty składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, a następnie włożyć do lodówki na godz. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę, formując miseczkę. Lekko nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego gorącego piekarnika na 10-15 min. Ciasto powinno nabrać słomkowego koloru. Ostudzić. Przygotować masę cytrynową: tłuszcz stopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Jajka utrzeć na krem z cukrem i z cukrem waniliowym, dodać stopiony tłuszcz oraz sok i skórkę z cytryn. Wyrobić na jednolitą masę. Masę cytrynową wyłożyć na ciasto i wstawić do letniego piekarnika na 30-40 min., aby krem się ściął. Cytrynek jest najsmaczniejszy następnego dnia po upieczeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 12.02.2014 11:11
super propozycja,a ja bardzo lubię cytrynowe ciasta :)
Krystyna32 23.11.2013 09:04
pyszne ciacho
ana00 18.05.2011 20:38
fajna nazwa ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak