Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śledzie faszerowane szpinakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie 1 kg
sok z cytryny 1 łyżka
olej 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
sól
pieprz
Farsz:
szpinak świeży 1 kg
mleko 1/2 szklanki
czosnek 2 ząbki
nasiona pini 2 łyżki
olej 1,5 łyzki
sól
natka pietruszki 3 łyżki
chleb 1 miąższ

Przepis i sposób przygotowania na: śledzie faszerowane szpinakiem

Sprawiamy i myjemy śledzie nacieramy solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godziny.Szpinak wrzucamy na 3 minuty do osolonego wrzątku i wyjmujemy na durszlak,przelewamy zimną wodą i drobno siekamy.Pokruszony chleb zalewamy mlekiem i moczymy kilka minut.W rondelku podgrzewamy 1,5 łyżki oleju podsmażamy szpinak następnie dokładamy posiekany czosnek zieloną pietruszkę nasiona pinii i odciśnięty chleb,mieszamy i chwilę podgrzewamy.Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku.Przestudzonym nadzieniem faszerujemy śledzie i układamy je ciasno w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem.Posypujemy bułką tarta skrapiamy olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 02.07.2011 04:48
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak