Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z groszkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zielonego groszku 40 dag
cebula 1
oliwy z oliwek 3 lyz
masła 10 dag
posiekanej zielonej pietruszki lyzka
parmezan starty 10 dag
ryż 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z groszkiem

Do garnka o grubym dnie wlej 1,5 łyżki oliwy, na małym ogniu podsmaż ryż, aż ziarna staną się przezroczyste. Teraz wlej 1/3 bulionu i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Stopniowo dolewaj pozostały bulion i gotuj (nadal mieszając), aż ryż całkiem go wchłonie.
Obierz i drobno posiekaj cebulę, podsmaż ją na pozostałej oliwie. Dodaj groszek, 1 chochlę bulionu i zieloną pietruszkę. Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj 10 minut.
Połącz ryż z groszkiem, gotuj jeszcze chwilę, po czym zdejmij garnek z ognia i dodaj resztę masła. Ryż podawaj na gorąco z tartym parmezanem. smakowite polecam:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 29.05.2011 20:34
to pyszne
Margo1 29.05.2011 20:34
to pyszne
alaaa 06.05.2011 19:46
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak