Tartaletki mocno śliwkowe

Tartaletki mocno śliwkowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg mąki pszennej + trochę do podsypania przy wałkowaniu

    35
  • dkg masła lub margaryny

    15
  • dkg cukru pudru do ciasta

    10
  • ml drobno pokruszonych łuskanych orzechów włoskich (mogą być mielone)

    100
  • łyżeczki soli

    1/4
  • dkg drobnych rodzynek

    10
  • dkg śliwek wędzonych, suszonych b/pestek

    20
  • słoik ok.300g powideł śliwkowych

    1
  • czubate łyżki cukru (niekoniecznie)

    2
  • z 1 dużej cytryny

    sok
  • otarta z 1 dużej cytryny

    skórka
  • jajko

    1 duże
  • żółtko jaja

    1 szt. (roztrzepane z łyżką mleka)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki i rodzynki zalać ok. 1 szkl. gorącej wody, moczyć ok. 30 min a potem odcedzić i śliwki pokroić w paseczki. Przełożyć do rondla o grubym albo teflonowym dnie (śliwki lubią się przypalać), dodać rodzynki i płyn z moczenia, dosypać 2 czubate łyżki cukru, dodać sok cytrynowy i skórkę. Smażyć, bez przykrycia, na malutkim ogniu aż śliwki się rozpadną i odparuje cała woda - mają powstać tak jakby gęste powidła. Po lekkim przestudzeniu wymieszać masę z powidłami. Mąkę przesiać razem z solą i cukrem pudrem, dodać zimne, pokrojone na małe kawałki masła, rozetrzeć palcami tak jak kruszonkę aż będzie sypkie i bez grudek. Następnie wbić jajka, dosypać orzechy i szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt sypkie można dolać ok. 2 łyżek zimnej wody. Zagniecione owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko ok. 2-3 mm i wylepiamy nim foremki do tartaletek. Do każdej nakładamy po 2 łyżki nadzienia śliwkowego i na wierzchu układamy kratkę z paseczków ciasta. Smarujemy roztrzepanym z mlekiem żółtkiem. Pieczemy ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 220st. C. Po ostudzeniu można tartaletki posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Przepis, nieco zmodyfikowany przeze mnie, pochodzi z wyd. \"Kolekcja Dobrej Kuchni\"

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kaja1991

19.11.2012 12:15
pewnie pracochłonne

adam1f

10.05.2012 00:40
dobre

Barbara33

10.03.2012 09:03
śliczne

czekoladka_m

19.01.2012 13:18
Smakowite:)

kochanyptysiu

18.10.2011 16:52
świetne w sam raz na Boże Narodzenie,

Anna169Hosz

20.06.2011 23:52
Apetycznie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują.

cukiereczek

10.06.2011 06:27
pyszności

FAFIK

21.05.2011 06:02
Pyszności

jolajka

20.05.2011 15:41
niebo w gębie

iknkirke

02.05.2011 14:43
śliczne i apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat