Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki mocno śliwkowe

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dkg mąki pszennej + trochę do podsypania przy wałkowaniu 35
dkg masła lub margaryny 15
dkg cukru pudru do ciasta 10
ml drobno pokruszonych łuskanych orzechów włoskich (mogą być mielone) 100
łyżeczki soli 1/4
dkg drobnych rodzynek 10
dkg śliwek wędzonych, suszonych b/pestek 20
słoik ok.300g powideł śliwkowych 1
czubate łyżki cukru (niekoniecznie) 2
z 1 dużej cytryny sok
otarta z 1 dużej cytryny skórka
jajko 1 duże
żółtko jajek 1 szt. (roztrzepane z łyżką mleka)

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki mocno śliwkowe

Śliwki i rodzynki zalać ok. 1 szkl. gorącej wody, moczyć ok. 30 min a potem odcedzić i śliwki pokroić w paseczki. Przełożyć do rondla o grubym albo teflonowym dnie (śliwki lubią się przypalać), dodać rodzynki i płyn z moczenia, dosypać 2 czubate łyżki cukru, dodać sok cytrynowy i skórkę. Smażyć, bez przykrycia, na malutkim ogniu aż śliwki się rozpadną i odparuje cała woda - mają powstać tak jakby gęste powidła. Po lekkim przestudzeniu wymieszać masę z powidłami. Mąkę przesiać razem z solą i cukrem pudrem, dodać zimne, pokrojone na małe kawałki masła, rozetrzeć palcami tak jak kruszonkę aż będzie sypkie i bez grudek. Następnie wbić jajka, dosypać orzechy i szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt sypkie można dolać ok. 2 łyżek zimnej wody. Zagniecione owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko ok. 2-3 mm i wylepiamy nim foremki do tartaletek. Do każdej nakładamy po 2 łyżki nadzienia śliwkowego i na wierzchu układamy kratkę z paseczków ciasta. Smarujemy roztrzepanym z mlekiem żółtkiem. Pieczemy ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 220st. C. Po ostudzeniu można tartaletki posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Przepis, nieco zmodyfikowany przeze mnie, pochodzi z wyd. \"Kolekcja Dobrej Kuchni\"

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kaja1991 19.11.2012 12:15
pewnie pracochłonne
adam1f 10.05.2012 00:40
dobre
Barbara33 10.03.2012 09:03
śliczne
czekoladka_m 19.01.2012 13:18
Smakowite:)
kochanyptysiu 18.10.2011 16:52
świetne w sam raz na Boże Narodzenie,
Anna169Hosz 20.06.2011 23:52
Apetycznie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują.
cukiereczek 10.06.2011 06:27
pyszności
FAFIK 21.05.2011 06:02
Pyszności
jolajka 20.05.2011 15:41
niebo w gębie
iknkirke 02.05.2011 14:43
śliczne i apetyczne
agnieszka189 28.01.2011 13:26
piękne
Ewelina47 27.12.2010 07:39
wyglądają świątecznie !
hastalavista 28.11.2010 13:44
ślicznie wyglądają :)
pioge7 22.11.2010 17:37
ładne
eli_555 08.10.2010 16:06
pychotki
anecia04 06.10.2010 14:21
proszę o przesłanie :)))
banditka 07.09.2010 12:59
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak