Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z jabłkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
cukier 20 dag
margaryna 25 dag
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 1 kg
syrop cytrynowy 2 łyżki
cukier puder do dekoracji
żurawina
Biszkopty 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z jabłkami

Margarynę, mąkę, cukier, proszek i żółtka zagniatamy na gładkie ciasto, dzielimy na dwie części i chłodzimy około 1 godz. Jabłka obieramy i kroimy na małe plasterki dodajemy syrop cytrynowy, żurawinę, biszkopty i cukier mieszamy składniki. Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru na bezę. Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wykładamy jedną część ciasta, jabłka, bezę a na wierzch rwiemy małe kawałeczki reszty ciasta. Pieczemy około 45 min w temp 180 st, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.05.2013 13:39
takie ciasta lubię: szybko, prosto i smacznie :)
cukiereczek 18.03.2012 08:27
pyszności
Gosia40 06.05.2011 16:57
pyszności... zwłaszcza dla kogoś kto tak jak ja uwielbia ciasta z jabłkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak