Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki wołowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki wołowe 1,5 kg
szponder wołowy 30 dag
marchew 2 szt.
pietruszka 1 szt.
mały seler 1 szt.
por 1 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
ziele angielskie 5 ziarenek
majeranek 3 łyżki
kostka rosołowa 2 szt.
Imbir mielony Prymat 1 łyżka
przyprawa do potraw
przyprawa w płynie
pieprz
olej
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
koncentrat pomidorowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wołowe

Flaki oczyścić,zalać zimną wodą,ugotować.Ostudzić,pokroić w paski.W drugim garnku wstawić do gotowania szponder wołowy.Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę,liść laurowy,ziele angielskie,kostki rosołowe,paprykę ostrą i słodką.Gotować,aż wołowina będzie miękka.Szponder wyjąć,przestudzić,mięso pokroić i dodać do wywaru wraz z flakami.Podgotować przez chwilę.Przyprawić jarzynką,imbirem,magi i pieprzem.Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego.Na niewielkiej ilości oleju usmażyć na złoty kolor dwie łyżki tartej bułki,dodać do zupy.Na koniec wsypać majeranek.Zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 28.10.2011 21:38
flaki lubię a zwłaszcza po imprezie z rana...hehe...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak