Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem i warzywami

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg mąki do ciasta + trochę do podsypywania blatu 1/2
łyżeczka soli do ciasta 1
gorącej wody - ile zabierze mąka tyle
kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, drobiowe) 1
warzyw korzeniowych z rosołu (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera korzeniowego) kilka
jajko 1
5 łyżek masła + 1 cebulka do polania:
olej 3 (2 łyżki do cebuli + do ciasta)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem i warzywami

Mąkę przesiać, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą, prawie gorącą wodę (na początek ok. 1 szkl.), zagniatając zwarte, ale elastyczne ciasto. Wyrobić je, zawinąć w folię i odłożyć na ok. 30 min. Ostudzone mięso z rosołu, dokładnie obrane z kości, zmielić w maszynce. Zmielić także ugotowane warzywa. Na patelni rozgrzać olej, zezłocić posiekaną cebulkę i dodać ją do masy. Wbić jajko, dodać zioła i przyprawić solą, dokładnie wymieszać - w/g mnie dłonie są tu niezbędne. Ciasto podzielić na 4-6 części, jedną rozwałkować na posypanym lekko mąką blacie dość cienko (resztę przykryć folią aby nie obsychało) i szklanką albo filiżanką wykrawać kółka. Na każdym ułożyć po 1 czubatej łyżeczce farszu, dokładnie zlepić brzegi. Pierogi kłaść partiami na osolony wrzątek. Gotować ok. 2-3 min. od wypłynięcia, wyjmować łyżką cedzakową na talerze. Podawać polane masłem z zezłoconą cebulką i surówką. Jeśli część pierogów ma zostać do następnego dnia (albo do zamrożenia) to po odcedzeniu przelewam je zimną wodą, osączam dokładnie, przekładam do miski i skrapiam lekko olejem. Delikatnie mieszam potrząsając miską i poruszam nią co kilka minut aż ostygną. Dopiero po ostudzeniu ew. wstawiam przykryte do lodówki albo nakładam do woreczków foliowych i zamrażam. Zamrożone odgrzewam wrzucając od razu z zamrażarki na wrzątek albo kładąc na patelni z rozgrzanym olejem i po zarumienieniu przykrywam na 3-4 min. pokrywką aby doszły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 25.03.2012 20:31
ciekawy farsz
SmacznaPyza 16.11.2010 11:49
u mnie pierogi goszczą często bo mam \"kluskowych\" domowników
ben-ka 15.11.2010 15:06
Muszą być pyszne:)
Kate131 01.09.2010 12:11
lubię z miesem
banditka 01.09.2010 12:08
bardzo pysznie sie prezentuje
iwa643 19.06.2010 08:29
no fantastyczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak