Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowiec przekładany, mocno czekoladowy

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło
mąka
cukier
jajko
kakao
czekolada gorzka
śmietana kremówka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowiec przekładany, mocno czekoladowy

składniki:
CIASTO - 200 g masła albo margaryny
1 i 1,3 szkl. mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki soli
3/4 szkl. cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
5 łyżek kakao naturalnego
100g czekolady gorzkiej
NASĄCZENIE - 1/2 szkl. wody
1/2 szkl. cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki spirytusu
1 łyżeczka esencji rumowej
MASA - 250 ml śmietanki kremówki 30-36%
300 g gorzkiej czekolady
1 czubata łyżeczka żelatyny
1/2-3/4 szkl. kwaśnych powideł śliwkowych

posypka cukrowa gwiazdki

sposób przygotowania: CIAST0 - mąki przesiałam z solą, proszkiem, sodą, przyprawą i kakao. Czekoladę drobno posiekałam. Miękkie masło utarłam z cukrem na puch. Następnie ucierając dodawałam po jednym jajku a potem sypką mieszankę i czekoladę. Masę przelałam do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piekłam troszkę ponad 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.C - trzeba sprawdzić patyczkiem czy w środku jest suche. Po wystudzeniu przekroiłam poziomo na 3 mniej więcej równe części.
NASĄCZENIE - wodę zagotowałam z cukrem a gdy wystygła dodałam spirytus i esencję.
MASA - śmietankę zagotować w rondelku, zestawić z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i mieszać aż ta się rozpuści a masa zgęstnieje. Podzielić mniej więcej na połowę. Żelatynę zalałam czterema łyżkami zimnej wody a następnie podgrzałam mieszając aż się rozpuściła i dodałam do jednej części masy czekoladowej.

Przekrojone blaty ciasta nasączyć lekko syropem. Dolny posmarować obficie połową masy czekoladowej, drugi powidłami i złożyć jeden na drugim, przykryć trzecim. Wierzch i boki posmarować drugą częścią masy czekoladowej. Posypać posypką cukrową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 07.01.2017 14:22
smaczny piernik
Marta Ryżek-Kalkowska 17.10.2016 11:38
ale bym zjadła kawałeczek.
IZABELA29 15.03.2016 12:03
az slinka cieknie
IZABELA29 19.02.2016 08:29
apetycznie wygląda
agnieszka214 24.12.2015 19:29
Warto wykorzystać pomysł
Konczi 20.12.2015 21:58
Pysznie :) porywam ;)
pestka 17.12.2015 09:31
wspaniały deser
ben-ka 16.07.2015 12:10
Jakie, to musiało być smaczne !
Ada-Gaba 05.06.2015 22:04
rewelacyjne ciasto
Milena87 21.03.2013 08:57
uwielbiam takie czekoladowe
aisza1 04.03.2013 07:21
apetycznie wygląda
czekoladka_m 12.04.2012 18:28
Co prawda jestem objedzona po świętach, ale kawałek takiego cuda zjadłabym od razu:):)
alaaa 23.12.2011 20:12
ładnie wygląda,,
Jolanta40 04.11.2011 16:20
wow, ale fajny
Misia90 02.09.2011 15:02
ekstra
Marysia 02.09.2011 13:42
super
Karolina69 02.09.2011 13:29
fajne
Halusia 30.06.2011 22:47
Pycha
MAŁGORZATA108 05.05.2011 21:58
Słodziutki!!!
Agnieszka_B 05.05.2011 18:24
Musi być pyszny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak