Buraczki faszerowane z pszenicą

Buraczki faszerowane z pszenicą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraczków ćwikłowych wielkości małych jabłek

    6
  • dkg pszenicy (takiej jak na kutię)

    10
  • z połówki cytryny

    sok
  • łyżki posiekanego koperku

    2
  • małe grzybki marynowane

    2
  • ogórka konserwowego

    1/2
  • szkl. gęstej śmietany

    1
  • czubata łyżka majonezu

    1
  • łyżka chrzanu (może być ze słoika)

    1
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • kilka gałązek natki pietruszki i koperku

    do przybrania:
  • bulion warzywny

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki wyszorować i ugotować albo upiec do miękkości, ostudzić, obrać ze skórki. Pszenicę dokładnie wypłukać, usunąć plewy, zalać wodą albo bulionem jarzynowym i gotować na małym ogniu ok. 30-40 min., odcedzić, ostudzić. Burakom przyciąć dolną część tak aby ładnie stały na półmisku, wierzch ściąć i specjalną ostrą łyżeczką wydrążyć środki zostawiając ścianki grubości ok. 3 mm. Wnętrze skropić sokiem cytrynowym i oprószyć solą oraz mielonym drobno pieprzem, odstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Śmietanę wymieszać z majonezem, chrzanem. 2 czubate łyżki odłożyć, do reszty dodać połowę wydrążonych środków buraczanych i całość zmiksować na gęsty sos, doprawić solą i pieprzem. Do wystudzonej pszenicy dodać pokrojony w drobną kosteczkę ser, koperek, posiekanego ogórka i grzybki, odłożoną wcześniej śmietanę, doprawić do smaku. Tak przygotowaną \"sałatką\" napełnić buraki, lekko ugniatając. Ułożyć na półmisku, ozdobić gałązkami zieleniny. Sos podać osobno. Kiedyś widziałam podobny przepis chyba w \"Kolekcji Dobrej Kuchni\"...

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Neetka90

09.09.2011 15:41
ciekawy przepis . :)

Neetka90

09.09.2011 15:41
ciekawy przepis . :)

zuzanna6

12.10.2010 10:05
fajny przepis

agnieszka189

10.09.2010 12:18
rzeczywiście troche z tym roboty

noculos

10.07.2010 20:51
Troszkę pracochłonny, ale ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat