Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

POTRAWKA Z OGÓRKÓW

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 50 dkg
sałata 1 główka
udka z kurczaka 2 szt
bulion warzywny 2 szklanki
masło 1 łyżka
śmietana 1/2 szklanki
żółtko jajek 1 szt
cukier szczypta
sok z cytryny 1 łyżka
skórka z cytryny - otarta 1/4 łyżeczki
sól
pieprz
szczaw 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: POTRAWKA Z OGÓRKÓW

Udka kurczaka myjemy i nacieramy solą skórka z cytryny i wkładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości,zostawiamy w bulionie do wystygnięcia.Ogórki obieramy kroimy wzdłuż na połówki usuwamy pestki i kroimy w plasterki.Sałatę i szczaw myjemy i kroimy w paski.Na rozgrzane masło dajemy ogórki a kiedy będą miękkie dodajemy sałatę i szczaw i szczyptę cukru,smażymy 8 min delikatnie mieszając.Pozbawione skóry i kości udka kroimy w paski i dodajemy do ogórków,wywar z kurczaka odparowujemy by została tylko jedna szklanka,przyprawiamy go solą pieprzem i sokiem z cytryny i wlewamy do ogórków i chwilkę dusimy.Zółtko mieszamy ze śmietaną i wlewamy do ogórków i podgrzewamy.Podajemy z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak