Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie ciasto z wołowiną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 0,5 op
marchewka 7 szt
kalarepka 50 dag
pieczeń wołowa 40 dag
ser żółty 10 dag
kremówka 0,5 szkl
śmietana kwaśna 0,5 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat wg uzniania
ryż 1 szkl
tłuszcz do formy
groszek cukrowy 30 dag
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ciasto z wołowiną

1. Ciasto francuskie rozmroź w pokojowej temperaturze. Następnie cienko je rozwałkuj. Formę do tarty posmaruj tłuszczem. Spód oraz brzegi wylej ciastem. Przykryj kawałkiem papieru do pieczenia.
2. Na spód wsyp suchy ryż, aby placek nie wybrzuszył się podczas pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp 200 stopni. Piecz 25 min. W tym czasie potnij na kawałki pieczeń wołową. Oczyść strączki groszku cukrowego.
3. Obierz marchewki i kalarepki. Marchewki pozostaw w całości, a kalarepki potnij w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa osobno ugotuj w posolonej wodzie na półtwardo. Odcedź i ułóż wraz z mięsem na podpieczonym spodzie.
4. Ser zetrzyj, wymieszaj z obiema śmietanami i mąką ziemniaczaną. Przypraw ziołami. Wierzch zapiekanki oprósz solą i pieprzem. Polej przygotowanym sosem śmietanowym. Piecz jeszcze ok. 20 min. Gotowe danie posyp posiekaną natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 15.02.2014 21:01
Bardzo smaczne
Krystyna32 17.01.2014 08:15
pyszne smaki
cooleczka 28.02.2012 13:28
brzmi smacznie
alaaa 29.06.2011 23:20
ciekawe
madzialena19 05.05.2011 15:02
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak