Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowo-rabarbarowy placek z kruszonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 20 dkg
truskawka 20 dkg
cukier brązowy 1 1/2 łyzki
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
cukier puder 3/4 szklanki
jajko 2 szt
ekstrakt z wanili 1 łyżeczka
kruszonka
masło 10 dkg
cukier brązowy 3/4 szklanki
mąka 3/4 szklanki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowo-rabarbarowy placek z kruszonką

Rabarbar pociąc na centymetrowe kawałeczki. Truskawki pokroić w ćwiartki. Owoce wymieszać z 1/4 szklanki mąki i cukrem brązowym. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawac po jednym jajku i ekstrakt z wanilii. Dodać resztę mąki zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Szybko wyrobic ciasto. Przełozyc je na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównac powierzchnię i nałożyć owoce. Posypać kruszonką. Piec 50 minut w temp 190 C do ładnego zarumienienia. Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem.
Kruszonka:
Wymieszać wszystkie składniki do uzyskania \"grudek\". Zanim posypie się nią owoce należy trzymać ją w lodówce przez około 30 minut.
Smacznego!!

--> porcja na średnią blaszkę
--> można podawać z bitą śmietaną

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 25.05.2011 08:25
pychotka
Margo1 08.05.2011 18:11
pyszny jest taki , dawno nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak