Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

salami polskie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 1/4 kg
wołowina 50 dkg
słonina 50 dkg
saletra 3 gramy
papryka mielona
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: salami polskie

Mięso i słoninę mielimy w maszynce z drobnym sitkiem,doprawiamy i starannie mieszamy.Układamy ciasno w garnku i zostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny.Masę wkładamy do prostego jelita wieprzowego i formujemy niezbyt długie batony i zawiązujemy końce.Kiełbasę suszymy 3 dni i wędzimy w zimnym dymie około 7 dni a pózniej jeszcze suszymy kilka dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak