Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rumiane cukiniowce

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 60 dag
koper do smaku
mięta do smaku
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
żółty ser 10 dag
pomidory 6 szt
oliwki 4 łyżki
cebula 1 szt
oliwa 2 łyżki
ocet winny 2 łyżki
jogurt naturalny 1 szkl
czosnek 2 ząbki
cytryna 1/2 szt
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rumiane cukiniowce

1. Cukinię umyj, wytrzyj do sucha, odetnij końce. Miąższ zetrzyj na tarce o dużych otworach. Startą cukinię lekko posól, przemieszaj. Przełóż na sitko i pozostaw tak na 20 min. Kiedy cukinia puści sok, dobrze ją odciśnij i przełóż do miseczki.
2. Koperek i miętę opłucz. Zioła osusz i posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Dymki posiekaj. Do miseczki z cukinią wbij jajko. Dodaj dymki, tartą bułkę oraz ser. Wsyp zioła. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
3. Pomidory umyj, wytrzyj i potnij na cząstki. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Warzywa przełóż do miseczki, dołóż oliwki, przemieszaj. Sałatkę przypraw solą i pieprzem. Skrop octem i oliwą. odstaw na ok 25 min.
4. Jogurt wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodaj posiekany czosnek. Przypraw solą i pieprzem. Na patelni porcjami rozgrzewaj olej. Łyżka nakładaj ciasto i smaż cienkie placki. Podawaj je z sałatką oraz sosem jogurtowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 20.06.2013 08:39
bardzo fajny przepis
RenataZ-et 14.05.2012 10:22
ale super placuszki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak