Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek wileński

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna razowa 5 kg
woda 2 i 1/2 l.
drożdże 5 dkg
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek wileński

Mąkę połącz z 2l wody. Drożdże rozmocz w szklance zimnej wody, a potem wymieszaj je z ciastem i postaw na 2 godz. w temp. 30 st. Kiedy rozczyn się podniesie, dodaj łyżkę soli i pozostaw na pół godz. Wyrób chlebki (5-6 bochenków), połóż na posmarowane masłem blachy w taki sposób, by ciasto zajmowało 1/3 wysokości blachy. Pozostaw w cieple, a gdy wyrośnie, posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do piekarnika i piecz ok 45 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz10 23.05.2012 22:50
pyszny
ziutula
ziutula 02.12.2011 23:15
upiekę, ale mniejszą porcję
ronald88 18.07.2011 15:32
super
tomek18 28.06.2011 08:15
super
joanna77 09.05.2011 16:48
fajniutkie
Juleczka20 19.04.2011 08:05
świetny przepis
hastalavista 12.03.2011 00:17
super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak