Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

indyk pieczony faszerowany

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indyk 1 szt
masło 25 dkg
bułeczki 4 szt
mleko 1,5 szklanki
cebula 1 szt
seler naciowy 40 dkg
jabłko kwaśne 2 szt
migdały
orzechy siekane
rodzynki
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
tymianek 1/2 (suszony)

Przepis i sposób przygotowania na: indyk pieczony faszerowany

Bułeczki moczymy w mleku i odciskamy,Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy ją na tłuszczu,dodajemy posiekana wątróbkę i żołądek z indyka i smażymy parę minut.Seler naciowy i jabłka myjemy i drobno kroimy i dodajemy razem z orzechami i rodzynkami do patelni,całość smażymy kolejne 5 min,następnie dodajemy bułkę tymianek sól i pieprz,farsz musimy odparować aż będzie suchy,następnie odstawiamy go do wystygnięcia.Indyka dokładnie myjemy i osuszamy,nacieramy solą i pieprzem i nadziewamy go przygotowanym farszem.INDYKA SMARUJEMY POŁOWĄ MASŁA I WSTAWIAMY DO GORĄCEGO PIEKARNIKA NA 200 STOPNI I PIECZEMY 15 MIN,PO TYM CZASIE OBRACAMY NA DRUGA STRONĘ I PIECZEMY KOLEJNE 15 MIN,NASTĘPNIE WYJMUJEMY SMARUJEMY POZOSTAŁYM MASŁEM I PIECZEMY 3-4 GODZINY POLEWAJĄC CO JAKIŚ CZAS WYTWARZAJĄCYM SIĘ SOSEM.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Daria14 05.05.2011 14:25
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak