Wigilijna, i nie tylko, kapusta z grzybami

Wigilijna, i nie tylko, kapusta z grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg kiszonej kapusty

    1
  • czubata szkl. grzybów suszonych (ja użyłam podgrzybków)

    1
  • czubata łyżka proszku grzybowego

    1
  • śliwek suszonych, wędzonych b/pest

    10
  • liście laurowe

    2
  • ziarenek ziela angielskiego

    3-5
  • łyżeczki ziarenek kminku

    1-2
  • łyżeczki mielonego pieprzu

    1/2
  • łyżka cukru

    1
  • plastrów selera korzeniowego

    4-5
  • liść lubczyku

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby i śliwki zalać 2 szkl. gorącej wody, odstawić na 15 min. pod przykryciem. Kapustę posiekać - ja nie płuczę i nie odciskam z soku bo lubimy dość kwaśną - przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kminek, wlać 1 szkl. wody, dusić 15 min.. Namoczone grzyby i śliwki odcedzić, pokroić w paseczki i razem z płynem dodać do kapusty, dusić na małym ogniu ok. 30 min. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na oleju, dodać do podduszonej kapusty. Na suchej patelni rozpuścić cukier, poczekać aż się skarmelizuje na ciemny brąz, przełożyć do kapusty. Dodać lubczyk, proszek grzybowy (zmielone grzyby suszone) i pieprz - nie solę potrawy bo kapusta jest dość słona. Dusimy jeszcze ok. 30-45 min. na malutkim ogniu uważając aby nie przypalić - jeśli potrawa jest zbyt gęsta można dolać niewielką ilość wody, która podczas długiego duszenia odparowuje. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy kapustę w chłodne miejsce do następnego dnia. Nazajutrz stawiamy na małym ogniu i dusimy ok. 30-60 min., po czym ponownie odstawiamy do ostygnięcia. Trzeciego dnia znów kapustę zagotowujemy i ...możemy już jeść. W/g mnie takie dwu-trzykrotne zagotowywanie u studzenie tej potrawy wydobywa wszystkie jej smaki i aromaty, wszystko doskonale się łączy i przegryza. Plastry selera, grubości ok. 2-3 mm, ugotować w niewielkiej ilości lekko posolonego i posłodzonego wrzątku, osączyć dokładnie. Małą foremką do ciasteczek wyciąć gwiazdki, ozdobić półmisek z kapustą przed podaniem. Wywar z selera można dodać do kapusty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna146

24.08.2011 17:58
dekoracja jest rewelacyjna

SmacznaPyza

17.12.2010 15:24
już pora gotować taką kapustkę - dobrze jej robi kilkudniowe podgrzewanie i chłodzenie a ja wystawiam ją na kilka dni na balkon żeby się przemroziła

ben-ka

17.12.2010 14:56
Te gwiazdki to rewelacja!!!

Joanna108

18.10.2010 08:19
Zgadzam się z Bunią - gwiazdki to będzie bożonarodzeniowy hit zdobniczy stołu:)... a kapustkę wypróbuję z całą pewnością.

SmacznaPyza

16.10.2010 20:04
cóż za wyznania! Buniu, ja uwielbiam taką kapuchę a z karmelem to patent od Babci, jak pamiętasz robię go też do rosołu

Babciagramolka

16.10.2010 10:24
Pomysł na gwiazdki ściągnę na 100 % . A kapustki robię gar tak jak Msewka a potem są pierogi - oj jakie dobre .A za karmel w składzie to Cię po prostu kocham.

kasiurek

15.10.2010 09:49
uwielbiam kapustę, ślicznie przystrojona:)

Ewa104

04.07.2010 21:13
Na ostatnie święta Bożego Narodzenia zrobiłam tej kapustki sporą ilość.Smakowała wszystkim a część zamroziłam, wykorzystałam m.in. jako farsz do kotletów ziemniaczanych.Świetnie smakuje-Polecam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat