Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka cytrynowa (cytrynówka)

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 4 szt
spirytus 1 litr
cukier 500 g
woda 5 szklanek

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka cytrynowa (cytrynówka)

cytryny wyszorować wrzucić do słoja, zalać spirytusem , zamknąć, odstawić na dwa dni.
Z wody i cukru ugotować syrop, ostudzić.
Wymieszać z sokiem z cytryny i spirytusem, odstawić na miesiąc. Przefiltrować , rozlać do butelek.
Uwagi:
Nalewki na cytrusach mają orzeźwiający smak.
Można nimi wzmocnić herbatę .
Pomagają przy przeziębieniach i chorobach wątroby, a także przyspieszają przemianę materii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak