Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z mięsa wieprzowego

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 5 łyżek
śmietana 1 kubek
delikat do mięsa do smaku
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
cebulka 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
wieprzowina 500 (łopatka)

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z mięsa wieprzowego

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy troch smalcu wrzucamy mięso , podlewamy szklanką wody,dusimy. Posypujemy delikatem, cebulę obieramy kroimy w kostkę , dodajemy do mięsa. Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy jeszcze 2 szklanki wody, oraz koncentrat, ciągle gotujemy, Mąkę roztrzepujemy ze śmietaną, dolewamy trochę sosu aby zahartować śmietanę. Całość wlewamy do sosu i dokładnie mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Chyba obojętnie jaki prawda? Nawet koncentrat płynu do płukania 10.01.2024 11:06
jako ciekawostkę powiem że (zamykając sie tylko w temacie jedzenia) jest wiele rodzajów koncentratów np. z pomidorów, buraków, papryki czy koncentrat bulionu
Doradca Smaku 18.01.2024 16:15
Dziękuję za tę uwagę! Doprecyzowałem składnik w przepisie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak