Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

paella z pęczaku

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pęczak 30 dkg
papryki pieczone bez skórki 2 szt
udka kurczaka 20 dkg
szynka 8 dkg
boczek wędzony 5 dkg
piersi z kaczki 15 dkg
czosnek 5 ząbków
cebula 1 szt
wino białe 50 ml
oliwa 100 ml
cytryna 1 szt
sól
pieprz
rozmaryn 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
pomidor 1 szt
borowiki 10 dkg
bulion 3/4 mięsny
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: paella z pęczaku

Na patelni rozgrzewamy 1/3 przygotowanej oliwy i obsmażamy po kolei wszystkie mięsa pokrojone na kawałki,boczek szynkę i odstawiamy.Rozgrzewamy resztę oliwy i zarumieniamy grzyby,posiekana cebulę,czosnek dodajemy pęczak i chwilę smażymy aż będzie szklisty,następnie dodajemy obrany i posiekany pomidor,pieczone papryki liść laurowy i zioła,doprawiamy do smaku solą i pieprzem,następnie wlewamy wino i czekamy aż odparuje.Dodajemy mięso mieszamy i zalewamy bulionem,gotujemy na średnim ogniu aż do wchłonięcia całego płynu.Pęczak powinie być ugotowany a na spodzie powinien lekko przywierać do patelni..Zdejmujemy z ognia,po wyłożeniu na talerz doprawiamy przyprawę sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 30.09.2011 13:53
ciekawe
Krystyna32 13.05.2011 18:27
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak