Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryba w maślanym sosie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 szt
włoszczyzna
żółtko jajek 2 szt
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
śmietanka 1/2 szklanki
koperek posiekany 1 łyżka
cukier szczypta
sól
pieprz
ocet 1 łyżka
chrzan starty 1/2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
natka pietruszki 2 łyżki
ryba 1 (morska)

Przepis i sposób przygotowania na: ryba w maślanym sosie

Włoszczyznę obieramy myjemy wkładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody,dodajemy liść laurowy,ziele angielskie oraz pokrojoną w kostkę cebulę.Gotujemy do miękkości,odcedzamy.Ryby sprawiamy myjemy i filetujemy posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do wywaru jarzynowego gotujemy na małym ogniu 20 min.Z mąki i masła robimy zasmażkę i łączymy z dwoma szklankami wywaru rybno-jarzynowego,dodajemy ocet chrzan koperek i natkę,doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem,ciągle mieszając wlewamy śmietankę,sos podgrzewamy.Na koniec zaciągamy roztrzepanymi żółtkami.Ryby przekładamy na półmisek i polewamy gotowym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak