Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

papryka faszerowana po florencku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 5 szt
ryż 25 dkg
żółtko jajek 1 szt
masło 2 łyżki
parmezan starty 3 łyżki
rosół z kostki 150 ml
cebula 2 szt
marchewka 1 szt
seler korzeniowy 5 dkg
czosnek 2 ząbki
oliwa 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
pieprz
bazylia 2 łyzki
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: papryka faszerowana po florencku

Paprykę myjemy osuszamy i odcinamy wierzch i usuwamy gniazda nasienne.Ryż gotujemy na półtwardo,mieszamy go z masłem,natką pietruszki,żółtkiem i serem i takim farszem nadziewamy papryki.Na patelni rozgrzewamy oliwę dajemy przeciśnięty czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę,gdy cebula się zeszkli podlewamy rosołem i dodajemy starte na tarce marchewkę i seler oraz koncentrat pomi9dorowy.Dusimy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie a następnie miksujemy je,doprawiamy do smaku solą i pieprzem gałką muszkatołową i takim sosem polewamy paprykę.Zapiekamy 40 min w 150 stopniach.Podajemy osypane bazylia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 05.02.2012 00:10
extra
Krystyna32 24.06.2011 09:04
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak